Mini Maasheggen Grasland

Dinsdag 27 februari 2024

Hey! Wat leuk dat jij jouw eigen unieke mini Maasheggen grasland gaat zaaien! Hier vind je al onze tips and tricks, of eigenlijk vooral die van onze ecoloog.

Stap 1, Hoe te zaaien

Onze ecoloog Peter: “Deze inheemse soorten zijn aangepast aan onze seizoenen. Dus het liefst zaai je ze buiten en in de volle grond. In een pot en binnen is niet echt handig, maar je zou eventueel wel de zaadjes apart kunnen opkweken en dan in het najaar buiten zetten.”
Tip; gebruik hiervoor geen graszaadje (vergelijkbaar met een langwerpige tarwekorrel), maar een zaadje waarvan jij denkt dat het een bijzonder kruid is en het meegeleverde turftablet.

Maar goed, naar buiten dus! Ergens in de periode van september tot maart. Eerst een lapje grond zwart maken door de zode te verwijderen en te spitten. Dan menge je de inhoud van het zaaizakje met een beetje zand. Vervolgens oppervlakkig het zaden- en zand mengsel aanbrengen.

Stap 2, Hoe te onderhouden

En dan is nu het grote afwachten en geduld hebben aangebroken! Dat is niet altijd makkelijk, vinden wij ook niet. "In het eerste jaar zal er nog veel zaad van eenjarigen die in de grond zitten opkomen, pas in het tweede jaar is het goed ontwikkeld en daarna wordt het steeds beter." Alsdus Peter.
Niet vergeten; ieder jaar in juni en september moet je de grassen en kruiden maaien (of kort afknippen) en het maaisel afvoeren (dus niet laten liggen). Wellicht kan het op je composthoop of heb je een huisdier die kruiden en grassen eet.

En dan, met een boel geduld, een dosis aandacht en wat geluk heb jij jouw mini Maasheggen grasland! Dat is toch prachtig, geniet ervan (eventueel met een kop Maasheggenkruidenthee in je hand)!

Oeps foutje!

Op het doosje staat dat er in het zaaizakje voldoende zit voor een halve vierkante meter, dit moet een kwart vierkante meter zijn. Onze excuses. Met een beetje geluk gaan de grassen en kruiden zelf weer zaden geven en kan je het vervolgens zelf gaan uitbouwen tot (meer dan) een halve vierkante meter.

Alle artikelen