We hebben gezaaid

Donderdag 15 december 2022

Whoehoe het is zover, we hebben gezaaid! Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Het voelt als een prachtige mijlpaal! Hoewel we nog niet weten wat er wel en wat er niet ontkiemt zijn wij stiekem al best een beetje trots.

Het begon

allemaal met een kop thee in de hand in 2021. Nadat we met z’n tweetje een heleboel hebben gebrainstormd, een start-up training hebben gevolgd en conceptplannen hebben geschreven, kwam al snel de eerste valkuil, moeilijk te beantwoorden vraag en eerste tegenslag.

Geduld..

We moesten een stichting worden, dat werd (helaas niet zo heel snel) duidelijk. En als je een stichting wilt opzetten heb je vooral veel, echt heel veel geduld nodig. Het is druk in stichting-land. Een afspraak inplannen? Dat kan pas over een paar maanden kan. Een rekening openen? Tel daar maar een maand of zes bij op. Geduld is een schone zaak en geduld en Kruiden van de Maasheggen gaan hand in hand. Het afwachten, het laten groeien, het drogen van de kruiden, het niet weten of een kruid ontkiemt, het hoort er allemaal bij. Maar helaas wil dat niet zeggen dat wij engelengeduld hebben, ach was dat maar zo.

..en geld

Naast stichting-land hebben we ook een kijkje genomen in de wereld van de subsidies. Geheel verward, in de knoop en dollend van alle cijfertjes kwamen we weer boven water. Na een behoorlijke zoektocht en een paar gesloten deuren hebben we nu een subsidieverstrekker gevonden die niet alleen goed aansluit op onze visie. Ook hebben we een heel fijn contactpersoon gevonden die ons (twee licht chaotische creatievelingen) aan de hand heeft genomen.

Ondertussen

Maar stilzitten, rustig afwachten en focus houden is niet iets waar we perse heel goed in zijn. Dat heeft zo zijn nadelen, (oh echt waar) maar ook zo zijn voordelen. Ondertussen hebben wij namelijk;

  • Een heleboel onderzoek gedaan naar de inheemse en kwetsbare kruiden in het gebied
  • Een hoop lekkere (en soms iets minder lekkere) proefsessies gehad
  • Kruiden ontdekt die we nog niet kenden
  • Een huisstijl ontwikkeld
  • Een plan voor de webshop gemaakt
  • Flink aantal teksten geschreven

En misschien nog wel het leukste, we hebben een heleboel thee (en koffie) gedronken aan de keukentafels van boeren, landeigenaren, natuurorganisaties, dagbestedingen, lokale producenten en lokale (horeca-)ondernemers.

Mijlpaal

En nu komen we dan weer terug bij onze mijlpaal, we hebben gezaaid! Op maar liefst drie verschillende plekken binnen het maasheggengebied. Zie op de foto's en video Peter, ecoloog van Natuurbalans aka onze steun en toeverlaat als het gaat om biodiversiteit en inheemse kruiden. Met een handzaaier worden hier de inheemse en kwetsbare kruiden gezaaid, mooi he! En nu maar wachten, heel veel geduld hebben en de natuur haar werk laten doen...

Dan zullen wij ondertussen, licht ongeduldig, soms een beetje gefrustreerd maar vooral ook best een beetje trots, verder werken aan dit mooie project!

Alle artikelen