De Maasheggen

De Maasheggen, wij noemen het onze ‘achtertuin’. Wij? Juist, Janneke en Marloes, allebei geboren en (op)gegroeid in het o zo geliefde Maasheggengebied.

Wandelen, spelen, fietsen, werken, varen, rennen, springen, ontdekken, versterken, vallen, opstaan, doorgaan, genieten, ontmoeten. Dit alles en meer deden en doen we in het oudste cultuurlandschap van Nederland, liggend in de uiterwaarde van de Maas. Niet voor niets is het in 2018 uitgeroepen tot UNESCO biosfeergebied.

Maasheggengebied
Dit snappen wij heel goed. Het Maasheggengebied is namelijk best wel heel erg indrukwekkend met zijn 2000 hectare aan moois. Want stel hè. Je bent een vogel, vliegt over het gebied dat vlak onder Nijmegen en op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt en kijkt naar beneden. Wow, dan zie je onder je een smal en uitgerekt gebied met 13 dorpjes en een prachtige mozaïek van heggen. Deze heggen lopen tussen kleine weides, landbouwgronden, drinkpoelen en oude struiken en bomen door. Het is bijna kunst!

Ecosysteem
De heggen die door een eeuwenoud ambacht aan elkaar worden gevlochten creëren ook nog eens een uniek ecosysteem. Door de meidoorn en sleedoorn struiken niet te kappen maar juist te gebruiken als onderdeel van de heg, worden er ‘levende’ omheiningen gemaakt en is dit een schoolvoorbeeld van hoe mens en natuur elkaar kunnen versterken.

De heggen
Deze gevlochten heggen bieden tal van voordelen. Niet alleen houdt het vruchtbare rivierklei tegen bij hoogwater, houdt het roofdieren buiten en zorgt het voor bescherming van regen, zon en wind voor het vee… Het is daarnaast een prachtig gezicht voor jou, de fluitende natuurliefhebber die een heg vol prachtige witte bloesem ziet en geniet van alles dat er om de heg heen leeft, groeit en bloeit!

Goed doen
Je leest het. Het gebied doet veel. Het is onze droom om samen met de echte Maasheggenmaten iets terug te doen voor het gebied en de samenwerking tussen mens en natuur verder te versterken!

Bekijk onze theemelanges

De Maasheggen
De Maasheggen
De Maasheggen
De Maasheggen
De Maasheggen