Onverwachte biodiversiteits- schok

Maandag 04 december 2023

Hey, krioelt daar nou iets in mijn kopje thee? Oei, dat is even schrikken! Maar, deze ongenode gast hoeft jouw theemomentje echt niet te bederven, het kan juist een interessante wending zijn.

Onschadelijk en waardevol

Insecten zijn een onvermijdelijk onderdeel van de natuur (gelukkig maar!) en het lijkt erop dat ze soms hun weg vinden naar onze kruiden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de meeste insecten (of het dna van deze insecten) die je in je kruidenthee aantreft, onschadelijk zijn en geen bedreiging vormen voor je gezondheid. Sterker nog; diverse culturen over de hele wereld omarmen al eeuwenlang insecten als voedselbronnen vanwege hun voedingswaarde (eiwitten, vitaminen en mineralen) en duurzaamheidsvoordelen.

Biodiversiteit in het Maasheggengebied

Misschien is een verdwaald klein wezentje te beschouwen als extra ingrediënt net een brug te ver. Dat begrijpen we heel goed. Desondanks is de ontdekking van een insect in je kop thee, het bewijs dat je actief bijdraagt aan het terugbrengen van biodiversiteit in het Maasheggengebied. Op de percelen waar onze kruiden groeien leeft, vliegt, zoemt en groeit van alles. En jij draagt bij aan het creëren van een gezond en gevarieerd ecosysteem.

Vaker op het menu

Hoogstwaarschijnlijk wist je wel al dat je wat vaker een insect binnen hebt gekregen. Het zou toch wel opmerkelijk, nee, onmogelijk zijn dat er nog nooit een vliegje of miertje in jouw siroop, appelsap of tomatenketchup is beland. Wist je dat zelfs in gedroogde thee in de supermarkt sporen van duizend insecten zijn ontdekt? Zie ook dit artikel. Volgens een insectenkundige van Universiteit Wageningen eten we gemiddeld zo’n 500 gram insecten per jaar.

Extra smaakdimensie

Daarnaast kunnen insecten in je thee een onverwachte en unieke smaakdimensie toevoegen. Wellicht heeft dat ene kopje iets subtiel nootachtig of een zacht aards aroma. Maak van je ongewenste gast in je drankje een avontuurlijke culinaire ontdekking! Wij horen je bevindingen maar al te graag.

Toekomstmuziek

Wie weet kunnen we hier over een paar jaar enorm om lachen. Onze huidige voedselindustrie is niet houdbaar. Een mogelijke oplossing; insecten als dierlijke eiwit. Dus, de volgende keer dat je een ongenode gast in je kruidenthee ontdekt, overweeg dan de mogelijkheid dat deze kleine wezens je kopje niet per se bederven, maar eerder een interessante wending aan je dagelijkse kop thee toevoegen. Het zou zomaar kunnen dat je een nieuwe waardering ontwikkelt voor de kleine bewoners van de natuur die onbedoeld hun weg hebben gevonden naar jouw ontspannende drankje. Proost op de onverwachte wending in je theekopje!

Onze fout

Hoeveel positieve draaien we er ook aan kunnen geven. Het blijft een feit dat wij niet goed genoeg hebben opgelet tijdens de keuring van de kruiden. Het is onvermijdelijk, maar natuurlijk ook niet de bedoeling dat er beestjes in je zak thee zitten. Heb jij een onverwachte bezoeker in je kop thee zitten en zit je hiermee in je maag, laat het ons weten! Dan sturen we heel graag een nieuw zakje jouw kant op. Ben je, ondanks ons pleidooi hierboven, toch even klaar met kruidenthee? Geef dan het zakje thee door aan een buurman, vriendin, collega of tante. Hoe meer mensen onze kruidenthee drinken, hoe diverser wij de Maasheggen kunnen maken!

Alle artikelen