Nederlands Kampioenschap maasheggen- vlechten

Maandag 20 maart 2023

Er zijn in ons kleine kikkerlandje een heleboel Nederlandse Kampioenschappen. Van NK Zwerkbal tot NK Tegelwippen. Sympathieke, kneuterige, gezellige en maffe NK’s. Voor ons steekt er eentje met kop en schouders bovenuit: het NK Maasheggenvlechten!

NK Maasheggenvlechten

Iedere 2de zondag van maart voeren natuurliefhebbers, boeren, buitenlui, studenten, Land Van Cuijkenaren en Maasheggenliefhebbers een eeuwenoud ambacht uit, het Maasheggenvlechten. Gewapend met hiep en takkenzaag gaan ze de woeste meidoornstruiken te lijf, om zo meters Maasheg te maken. Het geleverde werk wordt onderdeel van het eeuwenoud cultuurlandschap en sinds 2018 ook onderdeel van het enige UNESCO 'mens en biosfeer'-gebied in Nederland! Wij zijn trots op ze en we zijn ze dankbaar voor hun noeste arbeid!

Onze rol

Stiekem willen we zelf eigenlijk ook mee doen. Tegelijkertijd is het NK Maasheggenvlechten hét evenement om onze stichting, ons verhaal en onze thee kenbaar te maken. Dus helaas stonden wij 12 maart niet met een hiep maar met een pot thee in onze hand tijdens ons favoriete NK. En natuurlijk stonden we niet alleen. Samen met onze mede Maasheggenproducenten was het een gezellige en smaakvolle dag. Brood, speciaal bier, gin en thee met onze kruidenmelanges, daar worden wij heel vrolijk van!

Vlechten is verbinding

En hoewel het op de zaterdag (11 maart) voelde alsof de natuurliefhebbers op de A12 lijnrecht tegenover de boeren op het Malieveld stonden, stond op zondag (12 maart) juist de verbinding tussen natuur en cultuurlandschap centraal in Oeffelt/Beugen. Het deed ons ontzettend goed dat zowel natuurliefhebbers, boeren, buitenlui, studenten, Land Van Cuijkenaren en Maasheggenliefhebbers allemaal interesse hadden in ons verhaal!

Dan hier nog wat leuke linkjes:

Alle artikelen