Onze groene missie met een wit randje
Nog niet in jouw theekop, wel op het land
Wit randje? Jazeker, van witte munt. Dit oorspronkelijke inheemse kruid staat op de Floron Verspreidingsatlas als ‘kwetsbaar’ en ‘zeldzame soort’. Vandaar dat we in overleg met onze ecologen hebben besloten om het kruid nog niet te gebruiken in onze theemelange. Dat is de watermunt geworden. Deze wordt in dezelfde lijst omschreven als ‘algemene soort’ en ‘niet beschermd’. Samen met klaproos en hop vormt het De Troubadour, een bijzondere thee voor de gevorderde kruidenthee drinker.
Maar goed, terug naar de witte munt. Hoewel we deze nog niet gebruiken, willen we dat natuurlijk wel. Ooit. In de toekomst. Of eigenlijk, willen we het liefst dat het kruid niet meer als kwetsbaar wordt omschreven. Sinds 1950 is het (zo'n 25% tot 50%) achteruitgaan met het zien en tellen van dit kruid. Als we daar al een kleine kanteling in kunnen maken, mogen we best trots zijn. Toch?
Limburgse en Brabantse wortels
Het lijkt erop dat witte munt houdt van Maaswater en een zachte-g. Vooral in Limburg komt het kruid wat vaker voor. En volgt het bijna de route van de Maas, hop, zo Brabant in. Maar in de Maasheggen zien we het kruid toch echt te weinig. Vandaar dat onze ecologen de zaden hebben geoogst om deze te vermeerderen.
Dat doen we nog niet in de Maasheggen, maar wel op een perceel dat letterlijk tegen de Maasheggen aan ligt. Dit perceel is eigendom van onze Maasheggenmaten Anke en Tjeerd. Twee echte Boxmerenaren met groener dan groene vingers. Niet alleen zijn ze enthousiast onderdeel van Kruiden van de Maasheggen, ook zijn ze heel betrokken en actief bij het initiatief SamenTuin.
Munt versus witte munt
Naast dat we de biodiversiteit willen vergroten, willen we natuurlijk ook heerlijke theemelanges samenstellen. We kennen allemaal muntthee, met pepermunt en kruizemunt als meest bekende soorten. Deze 'gewone' munt heeft een frisse, pittige smaak met een duidelijke mentholkick die voor een tintelend gevoel zorgt. Witte munt daarentegen is zachter en subtieler van smaak, met een lichte zoetheid en minder intensiteit. Het verschil zit hem vooral in de scherpte: gewone munt is krachtiger, terwijl witte munt een mildere, meer verfrissende ervaring biedt, en perfect zou passen bij onze hop en klaproos.
Dan nog even wat funfact op een rij:
-
Onze nieuwe vrijwilliger Marieke heeft geholpen met deze oogst. Tijdens het oogsten hebben we elkaar voor het eerst gezien en kennisgemaakt. Ook iets voor jou?
-
Na het plukken hebben we de witte munt aan de lucht te drogen gelegd, goed in de gaten gehouden en 3 weken later opgehaald om mee te gaan experimenteren. Oftewel; lekker proeven!
-
We hebben jute zakken gebruikt voor het oogsten. Dat was niet het beste plan ooit. Veel tijd kwijt met het verwijderen van kleine jute draadjes. Aldoende leert men!
-
Het oogsten kan je het beste doen voor de bloei, want komen er eenmaal bloemetjes, dan worden alle voedingsstoffen daar naartoe geleid. Terwijl, we willen ze in het blad, waarmee we de thee zetten.
Witte munt in de toekomst
Zoals je misschien zelf ook wel eens hebt meegemaakt (in je eigen tuin of op je balkon); munt kan enorm woekeren. Het gaat allemaal over de juiste balans. Onze volgende stap is de zaden van de munt oogsten. Hoe en op welke manier we ze vervolgens de Maasheggen gaan inbrengen, doen we in overleg met onze ecologen van Natuurbalans. Want het laatste wat we willen, is dat de witte munt zo gaat woekeren dat de andere inheemse kruiden geen kans meer maken.
Wij zijn in ieder geval blij met ons papieren envelopje van 5 bij 3 centimeter, dat met een aantal zaadjes toch echt is uitgegroeid tot een 'witte munt'-veld van ongeveer 4 bij 4 meter! En mede doordat jullie de kruidentheemelanges drinken (of cadeau geven) kunnen wij er meters aan toe blijven voegen, zodat we met meer geëxperimenteer hopelijk nog een boel andere kwetsbare of zeldzame kruiden vermeerderen en terugbrengen.
Met een kop witte munt thee in de hand zeggen wij: dank jullie wel en proost!