Op pad met twee ecologen

Zaterdag 13 mei 2023

Afgelopen maandag mochten we weer het veld in! Dit zijn wel echt, dé leuke en kneiter leerzame dagen, als je het aan ons vraagt. Kletsen met de boeren en landeigenaren, beetje banjeren, brainstormen over nieuwe mogelijkheden en ideeën en het allerbelangrijkste; op zoek naar kruiden!

Kruidenkennis

Het is ongelofelijk hoe snel en makkelijk ‘onze’ ecologen de kruiden herkennen. Twee kleine groene sprietjes steken nog maar net hun koppie boven de grond en ze krijgen al een naam en toenaam. Wat willen we toch een boel, maar wat weten we eigenlijk nog weinig.

Ere wie ere toekomt

Helemaal blij werden we toen we de ratelaar (plantje met gele bloemen, heeft iets weg van een dovenetel, zie ook foto) tegenkwamen. Dit kruid kunnen we niet gebruiken in onze theemelanges, maar vermindert sterk de groei van gras. Dat is helemaal mooi, want voorheen stond er heel, heel veel eiwitrijk gras op veel van deze percelen. Deze krachtpatsers (denk bijvoorbeeld aan Engels raaigras) gaan zo hard, zo snel, dat de inheemse en kwetsbare kruiden geen schijn van kans hebben. Dus een klein applausje voor alle ratelaars die we tegenkwamen!

Wij, en nog belangrijker, onze ecologen van Natuurbalans zijn tevreden. Tevreden hoe de percelen er bij staan, tevreden welke kruiden zich laten zien en tevreden over de diversiteit van de kruiden. Nu is het een kwestie van wachten en geduld hebben. En wij zijn helemaal in ons element, potverdorie je zou maar zo’n stichting hebben waar je dit soort dagen mag meemaken!

Ow en note to self; vergeet je laarzen niet! En nee, wandelschoenen zijn niet ‘een soort van laarzen’.

Alle artikelen